Честита 145-годишнина на 156. ОУ „Васил Левски“

На 14-ти юни тази година 156-то ОУ „Васил Левски“ – кв. Кремиковци отпразнува 145-тата годишнина от своето създаване. Тържеството се осъществи със съдействието на Народно читалище „Светлина-1906“, където любезните домакини посрещнаха своите скъпи гости. На събитието присъставаха десетки родители, ученици, колеги учители и директори на други столични училища. На празника бяха и почетни гости от СО Район „Кремиковци“ и от Синдиката на българските учители. Тържествената програма откри директорът на училището, Валентина Коринова, която произнесе приветствено слово и прочете поздравителните адреси. Учениците бяха подготвили празнична програма за гостите, включваща народни танци, рецитали и много песни, а випускниците от седми клас развълнуваха своите учители с трогателно сбогуване. Кулминацията на вечерта беше народният танц, който бяха подготвили учителите от 156-о училище. Програмата на празника продължи с вълнуваща среща между поколенията. На нея присъстваха бивши директори на школото.

Сега ще се опитам да направя кратък хронологически преглед на 145-годишната история на училището, която същност го прави и едно от най-старите училища в София. През далечната 1873г. поп Стамен Тодоров основава в своята къща първото училище в с. Кремиковци. Самият основател е бил личност с големи духовни и културни интереси. Самоук учител, който започва да обучава деца от района по модерната за времето взаимоучителна метода. До Освобождението на България през 1878г. училището се разраства и местната общественост се грижи за всички учители. През 1895г. с доброволен труд на населението се открива първата самостоятелна сграда на училището с читири класни стаи. Носи името на поета-революционер Христо Ботев до 1946г., когато то бива сменено с това на идеолога на националноосвободителното движение и Апостола на свободата – Васил Левски. Изборът не е случаен. Предполага се, че основателят на училището поп Стамен се е познавал с Левски. Годината, в която Апостола увисва на бесилото е същата, в която е основано днешното училище в Кремиковци.

Днес в 156-о ОУ „Васил Левски“ се обучават деца от целия кремиковски район. Училището вече 145 години е храм на знанието и просветата. Сплотеният учителски колектив ежедневно работи за развитието и усъвършенстването на всяко едно дете. С голям професионализъм и желание за прогрес директорът г-жа Валентина Коринова реализира различни проекти за облагородяване на училището. Всеки един от учителите е приел за лично мото следните думи: „Ние тук уважаваме и подкрепяме всяко дете!“, точно по тази причина 156-о ОУ влиза в партньорство с различни организации с цел подобряване на материалната база и нивото на образование.

Малко, китно и сгушено в полите на планината. Ако някога минавате през района, няма как да не видите и усетите това училище. То вече почти век и половина е културен и образователен център за хората в кв. Кремиковци. Нашите предци са казвали, че само истински стойностните неща се запазват във времето, точно това е причината нашето училище да успее да съхранява и предава знанието поколение след поколение, неподвластно на различните политически режими и исторически събития.